Hoe verhoog ik mijn Domain Authority (DA) en Trust Flow (TF)?

Wil jij dat jouw blog beter gevonden wordt in de organische zoekresultaten van Google? Dan is niet alleen een goed zoekwoorden onderzoek van belang. Wil jij dat links vanaf jouw blog waardevoller worden en meer geld opleveren? Dat kan! Deze doelen liggen in verband met de waardes Domain Authority (DA) en Trust Flow (TF). In dit artikel vertelt Klikproces je alles wat je moet weten over DA en TF en leggen ze uit hoe je deze waardes kan verhogen.

Wat is Domain Authority (DA)?

Domain Authority, afgekort DA, is een algoritmische waarde die ontworpen is door Moz.com. Met deze waarde wordt aangegeven hoe autoritair een website is. DA is een manier om de sterkte van jouw blog tegenover andere blogs te vergelijken. Het verhogen van je DA is dan ook belangrijk.
DA is een waarde tussen de 0 en 100, waarbij 100 de beste score is. Het is een logaritmische score: Naarmate de waarde hoger wordt is het steeds moeilijker om de waarde nog te verhogen, bijvoorbeeld: Om van 0 naar 10 te gaan is makkelijker, dan om van 10 naar 20 te gaan. En van 10 naar 20 is weer makkelijker, dan om van 20 naar 30 te gaan.
DA is een alternatief voor Google ’s pagerank die al een aantal jaar niet meer openbaar is. In tegenstelling tot Google ‘s pagerank, is de DA van MOZ gebaseerd op nagebootste algoritmes van Google en niet op de formules van Google zelf.
Een voorbeeld van de DA van facebook.com:
verhogen da en tf

Het voordeel van een hoge DA

Een hogere DA zal zorgen voor meer samenwerkingen tegen een hoger tarief, je DA verhogen is dan ook een goed idee. Er zijn altijd wel diverse bedrijven die samen willen werken met bloggers, om bijvoorbeeld hun product te verkopen of een link naar hun pagina te krijgen (zodat zij hoger in Google komen te staan). Op het moment dat deze bedrijven zoeken naar een juiste blogger kijken ze als eerste naar het aantal volgers via social media, de DA en soms het websiteverkeer. Het bedrijf wil als het ware weten hoe groot de kans is dat een volgende blogpost hoog in de zoekresultaten van Google komt. Hoe hoger de DA, hoe een hoger tarief je dan dus ook kan vragen voor deze samenwerkingen.
Omdat de DA een relatieve score is, kun je geen definitieve uitspraak doen over wat een hoge of lage DA is. Toch kun je wel stellen: een DA van 30 of hoger is over het algemeen ‘goed’. Alles hoger dan 40 kun je zien als ‘hoog’ en hoger dan 50 als ‘erg hoog’.

Hoe verhoog ik mijn DA?

Moz berekend de DA op basis van de volgende aspecten:

  1. De hoeveelheid backlinks die verwijzen naar jouw website;
  2. Hoe autoritair de website is van waar je de backlink hebt ontvangen (het AD.nl of een nieuwe nog onbekende website van je buurman);
  3. Vanaf welke pagina op de website de backlink is geplaatst (homepage of een pagina waar je pas op komt door 5 keer te klikken).
  4. Of de backlink naar jouw website dofollow of nofollow is. (Nofollow telt niet mee)

De enige manier om jouw DA te verhogen is dus linkbuilding! Linkbuilding is het proces van backlinks ontvangen naar jouw website/blog. Je gaat dus zorgen voor goede kwaliteit backlinks die verwijzen naar jouw blog. 

Linkbuilding voor het verhogen van je DA

Er zijn heel veel verschillende manieren bekend voor het verzamelen van backlinks. Een van de populairste en tevens ook goedkoopste is gastbloggen. Een gastblog is een artikel of blog die iemand voor 1 keer schrijft voor een andere website. Dit wordt geschreven door iemand buiten het bedrijf, een gast dus.

Een gastblog schrijf je over een onderwerp dat gerelateerd is aan de website waar je de gastblog voor schrijft en je eigen website. Via een gastblog krijg je de mogelijkheid om naamsbekendheid te creëren, kun je laten zien over welke kennis je beschikt en krijg je de kans om een backlink te plaatsen naar jouw blog, wat in dit geval het belangrijkste is.
Een voorbeeld: Je hebt een blog waarop je verschillende soorten kinderspullen test, vergelijkt en reviewt. Je hebt een andere blog gevonden, een “mama-blog”, die gaat over het leven als moeder zijnde en alle zaken omtrent dit onderwerp. Jullie hebben afgesproken dat jij een gastblog mag schrijven voor deze website. Je schrijft een blog over de top 5 producten die je niet mag missen als moeder. Ergens in dit artikel plaats je een link naar jouw eigen blog. Dit doe je vervolgens bij verschillende sites, op deze manier verzamel je backlinks.

Let wel op: Hoe hoger de DA van websites die de backlink geven, hoe waardevoller de backlink is naar jouw website, hoe meer effect dit zal hebben op jouw DA. Besteed dus tijd aan het vinden van de juiste websites om op te gastbloggen.

Benieuwd naar andere manieren om te linkbuilden? Kijk dan op deze pagina: Linkbuilding: 107 strategieën
Moz update de DA-score één keer per maand, het kan dus soms even duren voordat de DA wordt aangepast nadat je een kwalitatieve link hebt ontvangen.

Wat is Trust Flow (TF)?

Trust Flow, afgekort TF is een algoritmische waarde die ontworpen is door Majestic. Met deze waarde wordt aangegeven hoe betrouwbaar een website is.
De trust flow (TF) staat in verband met de citation flow (CF). De citation flow wordt voor een groot deel gebaseerd op het aantal links die verwijzen naar jouw website (kwantiteit) en de trust flow wordt gebaseerd op de kwaliteit van de links die verwijzen naar jouw website. Hierbij wordt, evenals bij de DA, gekeken naar de autoriteit van de website vanwaar de backlink komt. Het is belangrijk dat deze nummers in balans zijn, de juiste balans is tussen de 1:1 en 1:1,5.

TF is een getal tussen de 0 en 100 en wordt berekent op basis van hoever jouw website verwijderd is van 1000 handmatig geselecteerde (door Majestic) betrouwbare websites. Bijvoorbeeld een website als Wikipedia.org, Facebook.com of Youtube.com.

Wederom is TF geen cijfer van Google. De Majestic software geeft elke website een Trust Flow score. Hieronder staat de TF van facebook.com:

majestic facebook

De voordelen van een hoge TF

Hoe hoger de trust flow (in balans met de citation flow), hoe waardevoller een link is vanaf je website en hoe meer geld je kan vragen voor het plaatsen van een link.
Daarnaast zal je ook interessanter zijn voor andere websites/blogs om mee samen te werken, dit zal resulteren tot meer samenwerkingen.

Hoe verhoog ik mijn TF?

Hoe groter het aantal betrouwbare links naar jouw website, des te hoger je TF zal zijn. Een website waarop veel kwaliteit binnenkomt, zal immers ook kwaliteit doorgeven.
Neemt het aantal onbetrouwbare links toe? Dan wordt de CF hoger, maar de TF niet, waardoor de balans tussen de TF en CF slechter wordt. Zorg dus voor een groter aantal betrouwbare links naar jouw website.

Wat ook helpt is wanneer websites die naar jou linken, backlinks vanuit deze websites ontvangen. Je bent dan niet direct met een betrouwbare website verbonden, maar via 2 stappen. Bijvoorbeeld: Wikipedia linkt naar website A en website A linkt naar jou. Je ontvangt dan minder TF, maar wel een beetje.
Deze backlinks kun je weer op veel verschillende linkbuilding manieren verzamelen, kijk bijvoorbeeld naar het voorbeeld over de gastblog.

Heb jij een hoge CF, maar een erg lage TF? Neem dan eerst een kijkje in de lijst met binnenkomende links. Zitten hier veel spamwebsites tussen met een erg lage TF? Wijs deze links dan vooral af! Op deze manier laat je links niet meer meetellen voor je TF en CF. De CF zal hierdoor wel iets dalen, maar het belangrijkste is dat de nummers in balans zijn.
Doorgaans vindt Majestic een backlink in 7 dagen. Dit resulteert direct in het updaten van de TF en CF.
Één goede of slechte link kan al een groot verschil maken op je TF.

Conclusie over het verhogen van je DA en TF

Het verhogen van jouw DA of TF heeft dus niet alleen te maken met de kwantiteit van je backlinks, maar ook met de kwaliteit! Ga hiermee zorgvuldig aan de slag en ervaar zelf het verschil. Succes!

Vraag gratis aan: 10 tips voor een succesvol blog

Meer weten over SEO? Check de online training: SEO voor bloggers

Lees ook deze blogs over SEO

Hoe vind je zoekwoorden en hoe verwerk je deze in je tekst?