Je staat op de drempel, ziet al die mensen, het geroezemoes zwelt aan, het zweet staat in je nek en je vraagt jezelf af: “waarom wilde ik dit ook al weer?”. Netwerken: de een schudt het zo uit haar mouw en maakt makkelijk contact, de ander gaat het liever uit de weg. Maar stap je eenmaal die drempel over en ga je de uitdaging aan, dan brengt het je heel veel. En echt, eenmaal die drempel over blijkt het helemaal niet zo moeilijk of eng te zijn als je van tevoren had bedacht.

Met deze tips wordt netwerken een makkie.

 

Tips voor succesvol netwerken

  1. Wat doe je?

Heb jij eerder meegemaakt dat mensen je glazig aankijken op het moment dat je vertelt wie je bent en wat je doet? Dat komt omdat je ze niet duidelijk maakt wat je voor hen kan betekenen. Als je letterlijk je functie opdreunt, dan roept dat vaak meer vragen op dan dat het beantwoordt.

Heel vaak moest ik het verder toelichten als ik zei: ik ben blogger…. Stilte … glazige ogen …. Vraag: “is dat een baan?”. Ehhh, ja voor mij wel ?

Hoe anders is het als ik op de vraag: wat doe jij?, antwoord: “ik heb een website voor moeders met jonge kinderen die op zoek zijn naar opvoedtips, leuke dagjes uit, fijn speelgoed en voor hen schrijf ik blogs”. Dan nog kan je de vraag krijgen: “is dat een baan”, maar die mensen zijn dan waarschijnlijk ook heel weinig online te vinden ?

Of in het geval van een zakelijk netwerkevent waar ik Blogger by Nature kan promoten zeg ik dit: “Er zijn veel bloggers en online ondernemers die moeite hebben met het laten groeien van hun blog en business en daarmee minder geld verdienen dan ze zouden kunnen. Ik help hen door het organiseren van events en trainingen en ze van kennis te voorzien zodat ze daarmee meer geld kunnen verdienen en meer voldoening uit hun werk halen”.

Ga je netwerken in een groep met verschillende ondernemers oefen dan dus eerst even je antwoord op de vraag: wat doe je.

 

  1. Haal even diep adem

Vind je het spannend om te netwerken, om naar iemand toe te lopen en jezelf voor te stellen? Denk dan maar zo… de mensen op zo’n dag zijn daar allemaal met hetzelfde doel: anderen ontmoeten en connecten, leuke gesprekken voeren en hopelijk daar een opdracht of samenwerking aan overhouden. Haal dus diep adem en stap die drempel over. Je kan het!

Connect eerst met iemand die op jou een aantrekkingskracht heeft en die veilig voelt. Vaak is dat iemand van hetzelfde geslacht. Dat is veiliger en dat is prima. Zo kun je er een beetje inkomen.

 

  1. Vergeet je visitekaartjes niet

Zorg ervoor dat je een paar weken van tevoren je visitekaartjes in huis hebt. Ben je blogger, dan kan je ook een mooie kaart met je mediakit maken in Canva bijvoorbeeld. Hierop zet je wat je voor een bedrijf of merk kan betekenen in termen van promotie, wie jouw doelgroep is en hoeveel bezoekers en volgers je hebt. Ook prijsinformatie zet je in deze mediakit en of je open staat voor barter samenwerkingen. Tot slot is het ook een mooie aanvulling om merken te noemen waarmee je eerder hebt samengewerkt.

Neem verder een notitieboekje mee of zet je gespreksnotities in je telefoon. Dan kan je daarin gelijk noteren wat je met wie hebt afgesproken en wie je eventueel nog een mail na het event moet sturen.

 

  1. Wees jezelf, maar wel de beste versie van jezelf

Beetje een dooddoener, een open deur, een cliché, maar die zijn vaak wel waar. Wees jezelf. Een fake glimlach of onechte intentie daar prikken mensen zo doorheen. Jij ook. Maar ben je die ochtend chagrijnig wakker geworden, zet dan wel even een knop om. Je gaat netwerken en je wilt dan wel de beste versie van jezelf laten zien. Niet anders, maar gewoon de beste versie.

 

  1. Netwerken nog steeds eng? Vraag een vriendin mee

Vind je het na deze tips nog steeds eng? Vraag dan een vriendin mee. Maar zorg er wel voor dat je contact maakt met anderen en niet elkaar “bezet” houdt. Hou het doel van die dag voor ogen. Je wilt contacten leggen en als het even kan meer business scoren.

 

  1. Ga je netwerk skills oefenen tijdens het Blogger by Nature event

Als iets laagdrempelig is qua netwerken, dan is dat het netwerkplein tijdens het Blogger by Nature event. Niet zo massaal en heel overzichtelijk. Op ons netwerkplein staan ongeveer 10-12 bedrijven: merken, webshops en pr- en marketingbureaus die maar al te graag met jou contact leggen. Die staan daar speciaal voor jou. Dé manier om barter samenwerkingen én betaalde samenwerkingen voor bloggers aan te gaan.

Kijk hier voor meer info over het Blogger by Nature event!

Blogger by Nature event