Wil jij met je blog en bloggen geld verdienen? Een inkomen verdienen met het liefste wat je doet: schrijven, zou natuurlijk geweldig zijn. Hoe je het ook went of keert, bloggen kost ook geld. Dus als je met je hobby blog geld kan verdienen zodat je die kosten kan betalen én nog wat overhoudt om iets leuks mee te doen, is dat mooi meegenomen. En wie weet wordt je hobby wel steeds groter, groeit je blog de pan uit en kan je serieus geld verdienen met je blog. Mij lukte het ook, dus waarom jou niet?

 

Hoe ook jij misschien ooit met bloggen begon

Je vindt bloggen leuk, het is je hobby, je passie. Het is sowieso goed om iets te doen wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je je ei in kwijt kunt. Je bent je blog gestart voor jezelf, omdat je de wereld iets te vertellen en te laten zien had. Inmiddels merk je dat niet meer alleen je familie, vrienden en kennissen je blogposts lezen, maar ook mensen die je totaal niet kent. En die groep met lezers wordt steeds groter. Ze gaan je volgen op Instagram en Facebook en laten reacties achter onder je blogs. Leuk! Je blog, die je ooit als hobby gestart bent, krijgt de potentie om geld mee te verdienen.

Dan doe je dus én wat je leuk vindt en waar je goed in bent én je verdient er ook nog een leuk zakcentje mee. Beter kan toch niet? Maar hoe vraag je jezelf af?

In dit blog geef ik je 5 tips hoe jij geld kunt verdienen met je blog.

 

5 tips hoe geld te verdienen met bloggen

  1. Meld jezelf aan bij blognetwerken en pitch op opdrachten

Meld jezelf aan bij partijen als: LinkPizza, Hulc.nl, Bloggerslijst, Blogbrains en Smart-IM. Hier kan je pitchen op opdrachten. Soms staat de vergoeding al vast zoals bij Blogbrains die jouw blog indeelt in een bepaalde groep en bij Smart-IM die een vaste prijsafspraak met je maakt, maar bij de overige partijen mag je jouw prijs zelf bepalen. Het kán zijn dat er eerst eisen gesteld worden aan de grootte van je blog in termen van bezoekers per maand en volgers op social media. Ook de hoogte van je domein autoriteit (DA) telt vaak mee bij de beoordeling van je blog door deze partijen.

  1. Zorg ervoor dat je artikelen SEO proof zijn

Dat houdt in dat je je blogs op zo’n manier schrijft dat de kans dat ze goed gevonden worden in Google groter wordt. Als jouw blogs goed gevonden worden, dan word je vanzelf gemaild met aanvragen voor samenwerkingen en om een link te plaatsen in bestaande blogs. Wanneer de domein autoriteit van je blog hoger wordt dan 20, dan wordt je blog steeds interessanter voor linkbuilding en marketing bedrijven. En link van jouw blog naar hun klant wordt dan namelijk interessant en is dus geld waard.

Lees ook: zo doe je zoekwoorden onderzoek

  1. Verdien geld met affiliatelinks in je blogs

Schrijf je een blog over boeken, plaats er dan een affiliatelink in naar het boek op Bol.com. Ook als de bezoeker klikt en dit boek niet aanschaft, maar wel binnen 5 dagen toevallig iets anders bestelt, dan ontvang je ook over die omzet een commissie.

Ben je op vakantie geweest naar een bungalowpark? Check dan bij welk affiliate netwerk ze aangesloten zijn. Voor elk onderwerp is wel een affiliatelink te verzinnen. Oh, en heb je jezelf ingeschreven bij Bol.com, Tradetracker.com, Daisycon en andere affiliatenetwerken, maak dan een pagina aan waar je deze affiliatelinks bundelt. Stuur die pagina door aan je familie en vrienden. Het kost hen niets extra om even op een link te klikken en jij bent ermee geholpen. Slechte vriend als ze jou dat extra zakcentje niet gunnen. Toch?

Affiliate marketing is één van dé manieren om passief inkomen te verdienen met je blog. Het kan geen kwaad om je daar eens goed in te verdiepen en een affiliate marketing cursus te volgen.

  1. Verdien geld met banners en advertenties

Heb je meer dan 1000 bezoekers per maand, dan kan je Google Adsense op je blog installeren. Google Adsense laat dan automatisch aan jouw lezers advertenties zien die gerelateerd zijn aan het onderwerp waarover ze op dat moment lezen. Soms is de relevantie echter ver te zoeken helaas. Je hebt nauwelijks invloed op wat er getoond wordt. Je kan alleen aangeven dat je bijvoorbeeld geen seks gerelateerde advertenties wil laten zien of naar casino’s wilt linken. Pas bij heel veel pageviews wordt Adsense echt interessant. Dus of het in eerste instantie al de moeite waard is, valt te betwijfelen, maar het is zeker goed om het in gedachte te houden voor het geval je blog groeit.

Je kan natuurlijk ook zelf banners verkopen en in je sidebar plaatsen. Heb je geen idee wat voor tarief je daarvoor moet rekenen? Het is natuurlijk wat de gek ervoor geeft en in hoeverre jouw doelgroep naadloos aansluit bij de doelgroep van de adverteerder. Een nicheblog kan hogere prijzen vragen dan een algemene mamablog. Maar houd in het algemeen maar 0,002 cent per bezoeker per maand aan. Dat is een prima banner tarief. Daar kan je bij afname van een paar maanden aaneensluitend dan nog korting op geven. Laat je niet verleiden tot het plaatsen van een affiliate banner van een webshop met gelimiteerd of beperkt assortiment tenzij deze dus heel goed bij jouw doelgroep past. Adverteerders zullen het altijd proberen, maar mijn advies is het niet te doen. Je moet maar zo denken… klikt men er niet op dan draagt een banner ook nog bij aan de naamsbekendheid van de adverteerder. Iets wat adverteerders nog wel eens over het hoofd willen zien als ze onderhandelen over de prijs.

  1. Maak producten van je content

Schrijf je blogs voor een heel specifieke doelgroep: een niche zogezegd, dan kan jouw content ook geld opleveren. Heb je bijvoorbeeld een blog met haakpatronen en bedenk je die patronen zelf dan zou je je blogs kunnen bundelen tot een betaald e-book of misschien zelfs tot een papieren boek. Heb je een niche als reizen met kinderen, dan zou je een betaalde app, een e-book of reisgids kunnen samenstellen. Ben je reisblogger en fotograaf, dan kan je je foto’s bij beeldbanken aanbieden of ze bundelen in een fotoboek. Zo kan je met de content die je eerder gemaakt hebt geld verdienen. Voor heel veel bloggers is dit de ver-van-hun-bed-show maar kijk maar eens met een andere blik naar je blog en de content die je deelt. Wie weet kan je er veel meer mee dan je nu doet.

En een laatste tip, die overigens niet alleen voor bloggers geldt. Zorg ervoor dat je contactgegevens op je blog staan en dat mensen er niet naar hoeven zoeken. Een pagina “Samenwerkingen” of Contactpagina met je gegevens voldoet prima. Zorg ook voor een e-mail adres. Ik zie soms websites met alleen een invulveld om contact op te nemen, maar bedrijven willen je graag rechtstreeks mailen en niet via een contactformulier. Een telefoonnummer vermelden hoeft overigens niet als je niet gek gebeld wilt worden of alleen blogt in de avonduren en in het weekend en overdag buiten de deur werkt.

Wil je meer tips? Lees dan eens mijn gratis e-book. Je kan ‘m hieronder aanvragen.

e-book met 10 tips voor bloggers

De 10 tips voor een succesvol blog

Wat ik je ook kan aanraden, is mijn nieuwe online cursus: geld verdienen met je blog doe je zo!