Zo selecteer je een veilige WordPress plugin; 4 tips

Je wilt de beste plugins die jouw website verrijken. Waarschijnlijk vraag je aan je blogcollega’s welke plugins zij adviseren en vertrouw je op de catchy omschrijvingen van de plugin-bouwers in de enorme bibliotheek van WordPress. Het laatste waar je aan denkt, is de veiligheid van een plugin. Toch kan een onveilige plugin ervoor zorgen dat je website mogelijk gehackt wordt. Hoe kies je nu een veilige WordPress plugin? Caroline vertelt er meer over.

Gelukkig hoef je niet veel van code te snappen om een veiligere keuze te maken. Met onderstaande tips kom je al een heel eind. De informatie die je nodig hebt, vind je eenvoudig als je zoekt naar plugins op WordPress.org óf binnen je eigen website in het tabje plugins.

veilige wordpress plugin

Een veilige WordPress plugin installeren; wel zo belangrijk!

Er zijn in ieder geval vier zaken die je in de gaten kan houden voordat je een plugin installeert. Kan je ze alle vier ‘afvinken’, dan is de kans dat het om een veilige WordPress plugin gaat beduidend groter dan in andere gevallen.

Lees ook: tips om je WordPress website sneller te maken

Aantal actieve installaties

Eén van de belangrijkste stappen om een veilige plugin te kiezen, is te kijken naar het aantal actieve installaties. Hoewel een plugin met weinig actieve installaties niet per definitie onveilig is, is het wel een goede graadmeter. Ruim 28% van het web draait op WordPress, dus als een plugin op slechts een handjevol websites draait, is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: waarom heb ik deze plugin nodig?

Beoordelingen

De community van WordPress is een actieve. We helpen elkaar graag en één van die manieren is door middel van beoordelingen bij plugins. Je doet er verstandig aan om bij een plugin die je nog niet kent, maar wellicht nodig hebt, de beoordelingen te bekijken. Deze vind je op de pluginpagina onder het tabje ‘ratings’. Je kan alle beoordelingen bekijken, maar ook specifiek 1-ster of bijvoorbeeld 5-ster beoordelingen. Zo weet je in ieder geval of een ander dit een veilige WordPress plugin vindt of niet.

Laatste updatedatum

De installatie of het gebruik van een plugin die al een jaar of langer niet geüpdatet is, is af te raden. WordPress ontwikkelt zich: er komen nieuwe versies die je als het goed is ook update, oudere plugins kunnen mogelijkerwijs niet meer werken met de nieuwste versie. Daarnaast bestaat de kans dat er wellicht veiligheidslekken in de plugin zitten: op deze manier zouden kwaadwillenden je website kunnen hacken. Let op: het betekent niet dat als een plugin een tijd niet geüpdatet is, dat deze per definitie onveilig is. Wees alleen voorzichtiger met het installeren. Een goede check is kijken naar recente beoordelingen. Zijn deze nog steeds positief? Dan is er wellicht niks mis met de plugin en heeft de ontwikkelaar geen noodzaak gezien om te updaten, omdat deze nog steeds veilig is.

Onderhoud

Als je bovenstaande tips hebt gevolgd, houdt het helaas niet op bij het activeren en instellen van je plugin. Het is belangrijk dat je je plugins up to date houdt: als er een nieuwe update is van je plugin (of van WordPress), krijg je hier een melding van in je dashboard. Het is verstandig om een vast moment te prikken om alle updates uit te voeren. Ik heb bijvoorbeeld twee momenten in de week dat ik actief aan mijn website werk: zondag en woensdag. Deze dagen controleer ik meteen of mijn plugins op de laatste versie draaien en update ik ze indien nodig. Je hoeft het niet zo vaak als ik te doen, maar één keer per week is zeker wel aan te raden.

Heb jij twijfels over de veiligheid van je plugins? En ben jij secuur genoeg om je plugins goed bij te houden qua updates?

Meer weten over WordPress plugins? Check eens de Boost je Blog & Business Bundel!

Boost je Blog & Business Bundel

Caroline GevenCaroline Geven is een WordPress addict en actief op het gebied van ontwikkeling binnen dit platform. Zij draagt graag haar kennis over en wij zijn er super blij mee dat ze dat voor Blogger by Nature wil doen. In haar tweewekelijkse blogs zal ze onderwerpen aankaarten en bespreken die nauw met WordPress verwant zijn. Heb je vragen? Mail ze gerust, dan leggen wij ze aan Caroline voor. Naast haar kennis van WordPress blogt Caroline ook over het moederschap op haar blog Kaktussen.nl.