Mooie foto’s maken met je smartphone dat willen we eigenlijk allemaal wel. Zeker met de komst van Instagram en het feit dat we ons dagelijks leven hierop vastleggen is het “kiekjes schieten” tot een kunst verheven. Janou Zoet is fotografe en gespecialiseerd in smartphone fotografie, Ze geeft trainingen: live en online en is auteur van het boek Smartphotos. Ik was dan ook heel blij toen ze ja zei op mijn vraag of ze een training fotograferen met je smartphone wilde geven op het Blogger by Nature event van 6 september. Die training wil ik zelf heel graag volgen!

Ik had met Janou een interview over haar passie fotografie en de vertaling naar een online business.

 

Waarom ben je gestart met Foonfoto?

Sinds 2011 werk ik als freelance event- en portretfotograaf. Daarvoor gebruik ik met veel plezier mijn spiegelreflexcamera’s. Maar in prive situaties liet ik ze steeds vaker thuis, merkte ik op een gegeven moment. Het was teveel gesjouw en gedoe. Met 2 kleine kids bleek een smartphone gewoon veel handiger om foto’s te maken.

Maarja, ik wilde wel graag góede foto’s hebben van ons gezin. Daarom ging ik mijn mobiele camera uitpluizen. Knoppen uitproberen, apps zoeken om bewerkingen direct op mijn telefoon te doen. Zodat ik ook zonder gesjouw leuke foto’s kon maken.

Mensen in mijn omgeving ontdekten mijn nieuwe hobby. Toen ik steeds vaker vragen kreeg als: ‘wat voor apps gebruik jij,’ of: ‘waar zijn deze cameraknoppen voor?’ besloot ik over smartphone fotografie te gaan bloggen. Gewoon voor de fun, om anderen te helpen met mijn ervaring en ontdekkingen.

Een paar maanden na mijn eerste artikel belde iemand van Apple. Ze hadden mijn blog gezien, of ik in de Apple Store in Amsterdam een workshop wilde geven. Megaspannend, want dat had ik nog nooit gedaan! Maar het ging goed en de 40 deelnemers waren enthousiast. Na de workshop werd ik door een aantal deelnemers gemaild. En zelfs door wildvreemden die erover hadden gehoord. Of ik vaker workshops gaf. Er was duidelijk een behoefte om meer te leren over smartphone fotografie.

Vanaf dat moment is een balletje gaan rollen en die is eigenlijk nooit meer gestopt! Een uit de hand gelopen hobby, kun je het wel noemen 🙂

 

Welk probleem lost jouw bedrijf op?

Smartphone fotografie is constant in beweging. Producenten als Apple, Samsung en Huawei voorzien nieuwe toestellen van nóg betere camera’s. Iedereen maakt tegenwoordig foto’s met z’n smartphone. Veel mensen kopen niet eens meer een compactcamera of iets dergelijks.

Maarja, bij aanschaf van je mobiele telefoon krijg je geen gebruiksaanwijzing voor de camera. En als het niet lukt om er mooie foto’s mee te maken, wordt al snel gezegd: ‘het ligt aan de camera,’ of: ‘zie je nou wel, voor goede foto’s heb je een spiegelreflex nodig.’

Het grappige is dat het eigenlijk niet uitmaakt wat voor camera je gebruikt. Het gaat erom wat jij ermee doet. Als je je een beetje verdiept in de knoppen, apps en fotografie trucs, kun je in een handomdraai de gaafste foto’s maken met je smartphone. Je maakt het jezelf makkelijk als je daar wat tijd aan besteed. Want die camera heb je altijd op zak. Je moet alleen nog even weten hoe je hem het beste gebruikt.

Daar kom ik met foonfoto.nl om de hoek kijken.

Met behulp van mijn boek, workshops, webshop en online basiscursus leer ik je op een super praktische manier hoe je alles uit de smartphone camera haalt wat erin zit. En hoe je de ‘kunst van het kijken’ onder de knie krijgt, zodat je de mooiste plaatjes ziet en vastlegt. En helemaal blij wordt van je eigen foto’s.

 

Waar komt jouw passie voor fotografie en het online ondernemen vandaan?

Toen mijn man Remco en ik 15 maanden op reis waren door Australië en Azië, is mijn liefde voor fotografie echt geboren. Het was een geweldige tijd. We deden een stiltemeditatiecursus midden in India, doken naast een walvishaai in Thailand, sliepen onder de sterrenhemel in de Outback van Australië en wandelden naar 5545 meter hoogte naar het basecamp van de Mount Everest. Ik was al langer bezig met foto- en videografie, maar tijdens het reizen kwam het bij mij écht tot bloei. Er is zoveel moois te zien!

Met ruim 25.000 foto’s op de harde schijf kwamen we weer naar Nederland. Iedere foto voelde onbetaalbaar, want zo’n reis en alle avonturen; ze waren once in a lifetime. Maar ik was nog niet uitgekeken. De wereld is ontzettend mooi. Ook in je eigen ‘normale’ omgeving, in je eigen straat.

Het (online) ondernemen is gegroeid. Het begon met een fotografie opdracht, een event, een portret, en toen nog een opdracht en nog eentje. Op een gegeven moment was het logisch om mij bij de KvK in te schrijven.

Ik kom uit een ondernemersfamilie, bijna iedereen is ondernemer, freelancer. Het voelt voor mij normaal om dat ook te doen. Het ondernemen is fijn te combineren met ons gezin. En heel leerzaam. Eigenlijk een constant leerproces met ups en downs, maar dat is precies wat het zo uitdagend en afwisselend maakt!

 

Je biedt verschillende diensten aan: een online training en workshops voor groepen. Welk aspect vind je het leukste en waarom?

Live en online: het is allebei heel tof! De workshops met groepen zijn gaaf omdat je face to face met elkaar bezig bent. De groepen variëren van zo’n 20 – 100 deelnemers. De energie en het enthousiasme van een groep is heerlijk. We proberen de tips tijdens de workshop meteen uit, dus je ziet als deelnemer direct resultaat. En als cursusleider merk ik ook meteen of de inhoud aanslaat. Ik hoor tijdens live workshops vaak: ‘ohhhh dit heb ik nooit geweten!’ of kreten als: ‘ik heb nog nooit in zo’n korte tijd zoveel geleerd.’ Dat is zo gaaf, dan zit ik echt de stuiteren in de auto terug naar huis!

De online training was in eerste instantie even wennen. Ik heb deze training begin 2019 gelanceerd en het online contact voelde voor mij wat afstandelijk. Maar ik ben er in gegroeid. In coronatijd bleek het zelfs een uitkomst. Zo fijn om op die manier door te kunnen gaan!

Door middel van een bijbehorende besloten Facebookgroep is het alsnog mogelijk om goed contact met deelnemers te hebben. In tegenstelling tot een live training is het bovendien veel makkelijker om foto’s met elkaar te delen en ook om inzendingen van andere deelnemers te zien. Het geeft een superleuke dynamiek.

En het is heel gaaf om -in het geval van deze cursus- 6 weken met elkaar aan de slag te zijn. Je ziet deelnemers groeien, hun eigen creativiteit ontdekken, zelfverzekerder worden. Van dat afstandelijke gevoel is dus weinig meer over. Online heeft wat mij betreft vele voordelen!

 

Waar kwam het idee vandaan om je eigen boek te maken?

Het boek wat ik voor ogen had, was er gewoonweg nog niet! Ja, er waren een paar boeken over fotografie met je mobiel. Doordrenkt met vakjargon. Of met een specifiek thema als Instagram en duidelijk gericht op vrouwen. Maar nog niet voor de algemene gebruiker die gewoon lekker mooie foto’s wil leren maken, zonder dat je een soort studieboek moeten doorspitten. Uitgeverij Lannoo was het daarmee eens en een jaar later lag mijn boek Smartphotos in de winkel!

 

Wat vind je het allerleukste aan het online ondernemen?

De online wereld geeft zoveel mogelijkheden. Om dingen uit te proberen, bij te schaven, of snel te schakelen. Of (grote) groepen mensen te bereiken die je in de offline wereld niet snel bij elkaar zou krijgen. Met dank aan social media kun je bovendien je eigen uitgever zijn. Je kunt nu iets bedenken en het over 2 minuten online hebben. En het is ideaal om contact te houden met je achterban. En dat allemaal nog los van de advertentiemogelijkheden e.d.. Ik gebruik zelf by far nog niet alle mogelijkheden, dus het is nog steeds een grote ontdekkingstocht!

 

Wat is jouw grote ondernemersdroom?

Een gevarieerd fotografie platform bieden waarmee ik mensen op een laagdrempelige manier kan inspireren om de mooie dingen in het leven te zien en vast te leggen in gave smartphone foto’s.

 

Welke online kansen zie jij voor de komende 2 jaar binnen jouw expertise?

De live workshops en het spreken tijdens events zullen altijd wel de ruggengraat van mijn onderneming blijven. Maar online is het mogelijk om meer mensen te bereiken en te helpen met het ontdekken van fotografie en hun eigen creativiteit.

Ik heb het gevoel dat de huidige coronatijd ervoor zorgt dat het online volgen van cursussen normaler wordt. Ook voor een deel van mijn doelgroep die daar normaalgesproken niet snel aan zou beginnen. Onwijs leuk om op die manier een hele nieuwe groep enthousiast te kunnen maken voor fotografie!

 

Heb jij de gouden tip voor ondernemers die willen starten met een online business?

Besteed dingen uit die jou teveel tijd en energie kosten. Dat is tegelijk ook een ‘note to self,’ want het blijft voor mij ook een valkuil om alles zelf te willen doen. Maar probeer soms even na te denken over wat je kunt doorschuiven aan iemand anders die het beter en/of sneller kan.

Zo heb ik zelf in het begin mijn eigen websites gemaakt. Het kostte echt weken om alles uit te zoeken en te installeren. Ik heb toen heel wat keren op het punt gestaan om mijn laptop uit het raam te smijten. Wat een frustratie! Of bijvoorbeeld dagen prutsen aan een logo. Zo zonde van je tijd. Dan kun je beter geld investeren in een expert. Het is de investering waard.

 

Bedankt Janou voor dit leuke interview en het inkijkje in jouw business! Wil je meer over Janou weten en over haar (online) trainingen? Check dan even haar website.

Janou geeft een training fotograferen met je smartphone tijdens het Blogger by Nature event op 6 september 2020 en heeft een bijdrage geleverd aan de Boost je Blog & Business Bundel met uiteraard een paper over smartphone fotografie. Deze bundel bevat meer dan 30 waardevolle papers over alle onderwerpen die interessant zijn voor online ondernemers.

Lees ook eens deze interviews!

Kelly Caresse influencer vlogger instagram coach

Aan het woord: Influencer en vlogcoach Kelly Caresse

Sanne Raaimakers social media expert interview

Aan het woord: Social Media expert Sanne van Socially Sanne

email marketing expert Kim Hoogmoed Delorx

Aan het woord over e-mail marketing: Kim Hoogmoed