Aan het woord is een serie interviews met toffe online ondernemers. Ondernemers waar ik via Blogger by Nature graag mee samenwerk. Omdat de ondernemer in kwestie kundig is, maar ook omdat zij of hij een leuk mens is. Martiena ken ik nog niet zo lang, maar wat ik van haar gezien en gehoord heb, is het een heel enthousiast mens en een kanjer op het gebied van presenteren. Iets wat ik zelf graag zou leren de komende jaren, want voor een groep staan en je verhaal doen… ik krijg er buikpijn van. Er zijn meer mensen die daar buikpijn van krijgen en die kunnen allemaal bij Martiena terecht. Ze geeft presentatietrainingen voor podcast, video en op het podium.

Super interessant. Vandaar dat Martiena dit keer aan het woord is in deze nieuwe rubriek: Aan het woord.

 

Hoe is jouw onderneming Echt Presenteren ontstaan?

Ik kom oorspronkelijk uit het artiestenvak. Ik vond het heerlijk om te verdiepen in een rol en mezelf te veranderen in deze specifieke personage. Alleen vroeg ik mezelf na een tijd af: en nu? Ga ik dit mijn hele leven doen? Na veel wikken en wegen ben ik tot de conclusie gekomen dat ik het persoonlijke contact met mensen mis.

Ondertussen heb ik naast mijn musical opleiding, ook de opleiding tot trainer en coach gevolgd, waardoor ik deze drie elementen met elkaar wilde mengen. Nu train en coach ik ondernemers die echt, zoals ze zijn, zichzelf willen presenteren op het podium, in een video en/of podcast. Vanuit hier is Echt Presenteren geboren!

 

Welk probleem los jij voor jouw klanten op?

Het grootste probleem dat ze hebben, is dat ze zichzelf niet durven laten zien. Als ze het eindelijk wel durven, vinden ze dat ze statisch en als een robot overkomen. Vervolgens gooien zij weer de handdoek in de ring, omdat dit niet is wat ze willen laten zien aan de buitenwereld.

Alleen vaak hebben zij of willen ze het nog niet zien dat dit met zelfvertrouwen te maken heeft. Zelfvertrouwen in hun eigen kunnen, maar ook in hun eigen expertise. Elke dag zijn ze druk met hun vakgebied bezig, maar wanneer ze moeten presenteren komen zij in een stagneer modus.

Daarom heb ik de E.C.H.T. Methode ontwikkeld om ze hiermee verder te helpen, waardoor ze voortaan met meer plezier en zelfvertrouwen zichzelf overtuigend kunnen presenteren.

 

Waar komt jouw passie voor presenteren vandaan?

Als klein meisje stond ik al op het podium. Ik vond het geweldig om te playbacken voor een groot publiek. Vanaf hier was het ‘love made in heaven’ tussen mij en het podium. Het was daarom ook geen verrassing voor mijn naasten toen ik vertelde dat ik musicalster wilde worden. Dat was mijn grote droom! Toen ik eindelijk 17 jaar oud was, mocht ik auditie doen voor een musicalopleiding en ik werd aangenomen.

Het rare is altijd geweest dat ik meer mezelf durfde te zijn op het podium of ‘op en top’ een personage. Dat het publiek je aankijkt, dat gaf mij echt zo’n kick! Als ze achteraf na bijvoorbeeld een zangoptreden mij vervolgens een compliment gaven, dan kon ik weer door de grond zakken. Wow, ik was weer terug op aarde en ze hebben me zojuist gezien.

Na de opleiding heb ik er voor gekozen om echt mezelf te zijn op het podium en daarbuiten. Even positief werken aan mijn eigen mind-set, waardoor ik ook meer zelfvertrouwen kreeg als persoon, ook als ik niet op het podium sta. Dit was een hele uitdaging, die ik al op een jonge leeftijd voor mijn kiezen kreeg. Hier ben ik nu super dankbaar voor, aangezien ik hiermee mijn klanten nu verder mee kan helpen.

 

Je richt je op drie verschillende stromingen in het presenteren: op het podium, in een video en in een podcast. Welk aspect vind je het leukste en waarom?

Oeh, dit is eigenlijk wel een moeilijk vraag, want zoals je al eerder kon lezen is mijn liefde voor het podium al van kleins af begonnen. De andere twee presentatievormen (video & podcast) heb ik sinds de laatste jaren erbij gekregen.

Als ik moet kiezen, dan kies ik nu voor ‘video’, omdat dit het totaal plaatje is van presenteren, maar dan op een andere manier. Je bent in beeld, je bent te horen, jouw publiek zijn de kijkers geworden en je kunt je video vanaf elke locatie opnemen.

Daarnaast zijn er zo ontzettend veel overeenkomsten in deze drie presentatievormen. Ik doe eigenlijk precies hetzelfde, alleen dan vanuit een andere invalshoek.

 

Wat vind je het allerleukste aan het online ondernemen?

Het leukste is, om met ondernemers in contact te komen die aan de andere kant van Nederland wonen. Voor mij, door het online gebeuren, maakt het niet meer uit waar je vandaan komt. Voor mij is dit het mooiste voordeel voor Echt Presenteren om online te ondernemen. Je hebt namelijk alleen een webcam of smartphone nodig en we zijn samen al vertrokken in jouw proces.

 

Wat is jouw grote ondernemersdroom?

Als ik heel groot en realistisch ga dromen dan zou ik een team wel heel gaaf vinden. Denk bijvoorbeeld aan experts die goed zijn in marketing, copywriting, social media en ga zo maar door. Ook zou ik het heel gaaf vinden om met meerdere presentatiecoaches samen te werken, er kunnen nog zoveel mensen een zelfvertrouwen boost gebruiken. Hierdoor kan Echt Presenteren ook echt groeien en deze potentie heeft het absoluut. Misschien zelfs wel met nog meer presentatievormen eraan toegevoegd.

 

Welke online kansen zie jij voor de komende 2 jaar binnen jouw expertise?

Sinds dit jaar (2020) ben ik begonnen met mijn eigen presentatie academy. In de komende twee jaar wil ik deze gaan uitbreiden, zodat alle drie de presentatievormen volledig tot hun recht komen. Dit is een hele klus, maar deze zal zeker binnen twee jaar ‘ready to go’ zijn. In deze academy wil ik samenwerken met ambitieuze ondernemers, zodat ik ze ook persoonlijk verder kan helpen. Dit zowel online als op offline gebied, hierin wil ik een mooie balans krijgen.

 

Heb jij de gouden tip voor ondernemers die willen starten met een online business?

Begin bij het begin, wat is jouw vakgebied en vanuit welke onderwerpen kan jij gemakkelijk spreken? Jouw vakgebied is zoveel groter, als je breder durft te denken. Vanuit hier kun je vervolgens een lijst maken met waardevolle onderwerpen, waar jouw doelgroep ook echt behoefte aan heeft. Hierdoor kun jij een zelfvertrouwen boost krijgen, aangezien je erachter komt dat zij: jouw doelgroep, jou daadwerkelijk als expert nodig heeft. Vertrouw op jezelf, jouw kennis, inzichten en ervaringen in en over jouw vakgebied, zodat jij hierover voortaan met een grote glimlach durft te spreken. Dit is het leuke aan presenteren, je mag heerlijk over je eigen vakgebied gaan spreken.

Bedankt Martiena voor deze mooie tips en dit leuke interview! Check vooral Martiena’s website echtpresenteren.nl als je meer over haar diensten wilt weten en over haar academie.

Martiena draagt met een heel waardevol e-book bij aan de Boost je Blog & Business Bundel die vanaf 15 mei verkrijgbaar is.

Lees ook deze interviews en blogs

Aan het woord: Gea van Jouw Technische Coach

Aan het woord: Merel van Bloggen Baart Kunst

5 redenen om juist NU te gaan bloggen