Aan het woord is een serie interviews met toffe online ondernemers. Ondernemers waar Blogger by Nature graag mee samenwerkt. Omdat de ondernemer in kwestie kundig is, maar ook omdat zij of hij een leuk mens is. Niet onbelangrijk toch? Merel is zo’n mens: leuk, maar ook zeker kundig. Ik ken haar al jaren als collega-blogger. Sterker nog Merel was lang geleden blogger in mijn team voor mijn blog Website4Mama.nl. Haar eigen blog LotusWritings.nl ging zo goed dat ze in 2018 heeft besloten fulltime voor het online ondernemerschap te gaan. Inmiddels is ze een tweede onderneming gestart: Bloggen baart kunst. Wil je Merel beter leren kennen, lees dan het interview dat ik met haar had.

 

Hoe is jouw passie voor bloggen ontstaan?

Eigenlijk startte het bloggen ooit als hobby. Ik wilde graag van schrijven mijn beroep maken, maar had werkelijk geen ervaring binnen dit vakgebied – los van een korte stage bij Erasmus Magazine en het herschrijven van teksten op de website van een goede vriend. Om betere teksten te leren schrijven, besloot ik te gaan bloggen.

Pas na een jaar, of wellicht zelfs langer, merkte ik dat er meer in zat dan alleen maar ‘stukjes tikken’. Er waren anderen die van hun blog hun beroep wisten te maken en zij verdienden hier hun dagelijks brood mee. Vanaf dat moment ben ik er anders naar gaan kijken. Ik leerde (enigszins noodgedwongen) onderhandelen, kreeg een zakelijkere instelling en stak heel veel tijd in mijn website. De passie is nog altijd onverminderd groot. Ik hou van schrijven en kan eigenlijk niet zonder.

Lees ook: geld verdienen met bloggen

 

Welk probleem los jij op voor jouw klanten?

Bloggen Baart Kunst ontstond redelijk spontaan. Waar ik me eerst wilde richten op bedrijven en mijn SEO kennis wilde gebruiken om hen te ondersteunen, merkte ik dat veel andere bloggers een soortgelijke stap maakten. Ik baalde een beetje, want wat moest ik nu?

Tot me opviel dat veel andere bloggers naar me toe kwamen voor advies. Ook schreef ik regelmatig een blogartikel over hoe je beter kunt bloggen en ik besloot daar uiteindelijk meer mee te gaan doen. Bloggen Baart Kunst richt zich dan ook op andere bloggers en het professionaliseren van ons vakgebied – want dat zijn we inmiddels echt wel. Ik help inzichtelijk maken hoe je de, soms taaie, SEO kennis op een praktische manier kunt omzetten naar je blog. Zonder dat je je zoekwoord overdadig hoeft te noemen of kromme zinnen hoeft te schrijven.

 

Welke eigenschappen moet een succesvolle blogger volgens jou bevatten?

Doorzettingsvermogen, passie, zelfvertrouwen en een sociale houding. Als anderen beweren dat je het niet redt, moet jij degene zijn die de overtuiging heeft dat het wel lukt. Wanneer de buitenwereld roept dat je wel een heel makkelijk leven hebt, moet je je schouders daarover kunnen ophalen en weten wat je waard bent. En zonder doorzettingsvermogen kom je er niet. Ik geloof niet in ‘snelweg’ richting succes, maar in volharding, hard werken en plezier hebben in wat je doet. Daarbij moet je soms stappen durven zetten en investeringen doen.

Voor mezelf denk ik dat het verder helpt dat ik anderen niet zie als concurrentie. Ze bedienen wellicht (gedeeltelijk) dezelfde doelgroep, maar iedere blogger heeft een unieke schrijfstijl en eigen publiek. Ik ben uniek, net als ieder ander. Ik richt me daarom meer op samen verder komen dan via ellebogenwerk en slinkse keuzes zelf omhoog proberen te komen. Duurt misschien wat langer, maar uiteindelijk win je hier meer mee: je succes kunnen delen met anderen die het je gunnen is heel fijn.

 

Hoe heb je de stap genomen om volledig voor het online ondernemen te gaan?

De keus was eigenlijk niet heel moeilijk. Samen met Ro ben ik gaan zitten en keken we naar onze uitgaven. Hoewel het krap werd, was het mogelijk om te gaan leven van één salaris. Hij zei me toen: ‘Ik heb liever dat je uitzoekt of dit je gelukkig maakt en dat we dan met minder moeten doen, dan dat je jezelf ongelukkig richting kantoor sleept.’ Daar ben ik hem nog elke dag dankbaar voor.

En toen bleek dat Lotus Writings en Bloggen Baart Kunst voldoende opleverden, besloot ik begin 2018 volledig voor het online ondernemen te gaan.

 

Wat vind je het allerleukste aan het online ondernemen?

De vrijheid die je hebt. Is het een keer heerlijk weer? Dan neem ik de kinderen mee voor een dagje naar het strand. Voel ik aan mijn water dat er die dag niks uit mijn vingers komt? Dan forceer ik het niet en laat de boel de boel. En andersom, wanneer het juist wel een periode heel lekker gaat, is het makkelijk om er meer tijd aan te besteden en eventueel in het weekend nog wat uren te maken. Nooit meer files en ergernissen aan collega’s die luid knagend een hele komkommer naar binnen werken (true story!) of je kinderen na schooltijd moeten missen. Vooral dat laatste maakt dat ik echt heel blij ben met deze combinatie.

 

Wat is jouw grote ondernemersdroom?

Het lijkt me mooi om anderen te mogen helpen met het verbeteren van hun blog en hen een boost te kunnen geven. Ook hoop ik met Bloggen Baart Kunst een bijdrage te leveren aan het professionaliseren van onze beroepsgroep. Dat ik daarmee geld mag verdienen, is natuurlijk extra fijn!

 

Steeds vaker hoor je dat bloggen niet meer zoveel oplevert en dat er veel meer kansen zijn op het gebied van vloggen, podcasts en andere vormen van bewegend beeld. Hoe zie jij dit?

Ik weet zeker dat ik hiermee anderen tegen de borst stoot, maar ik vind het vaak tenenkrommend. Wanneer je hiervoor gemaakt bent, moet je het zeker doen. Maar te vaak zie ik dat anderen het forceren en, in mijn ogen en met alle respect, het toch net niet zijn. Het komt ongemakkelijk over of is saai.

Schoenmaker, blijf liever bij je leest. Ik kan bijvoorbeeld beter schrijven dan vloggen en weet dat van mezelf. Dan zoek ik liever een andere vorm van ondernemen die wel bij me past. Los daarvan ben ik het er ook niet mee eens dat de financiële kansen op gebied van bloggen veel minder groot zijn; ik denk dat als je goed bent in wat je doet, de opdrachtgevers blijven komen.

 

Heb jij de gouden tip voor startende bloggers?

Kijk vooral op Bloggenbaartkunst.nl! ? Maar verder? Geniet van wat je doet. Ga niet bloggen omdat je snel geld wil verdienen, maar schrijf omdat het je passie is. Volgers, vast publiek en inkomsten volgen vanzelf, maar zonder passie houd je het simpelweg niet vol.

Bedankt Merel voor je openhartigheid en fijne tips! En voor onze samenwerking! Merel geeft een training Blogoptimalisering tijdens het Blogger by Nature event van zondag 6 september en draagt bij aan de Boost je Blog & Business Bundel. Een bundel van meer dan 30 waardevolle papers, handboeken en mini-cursussen van meer dan 20 ondernemers die met hun expertise o.g.v. seo, social media, marketing, bloggen, vloggen en meer jouw business een boost zullen geven.