In de rubriek Blogklets laat ik professionele bloggers aan het woord die hun geld verdienen met hun blog. Ze vertellen ons hoeveel ze met bloggen verdienen en waarmee dan precies. Nog nooit waren bloggers zo open over hun inkomsten. In deze blogklets komt Linda van Aken aan het woord. Linda is moeder van 2 kinderen en blogt sinds 2014 op haar blog mamaliefde.nl. Mamaliefde.nl is een van de grootste familyblogs van Nederland. Maar inmiddels is Linda een waar blogimperium gestart. Lees en leer meer van Linda en hoe zij geldt verdient met bloggen.

Waar gaat jouw blog over?

Diverse onderwerpen; in het begin had ik alleen Mamaliefde. Dat begon als mamablog in combinatie met leuke uitjes en reizen met kinderen. Na lang twijfelen heb ik eind januari 2022 de knoop doorgehakt en ben ik een aparte reisblog gestart: reis-liefde.nl. Deze blog heb ik wat breder getrokken dan alleen reizen met kinderen. Eigenlijk vooral omdat Mamaliefde steeds meer ‘werk’ werd en ik het stukje reizen deed als ‘hobby’. Dat blog werd ook vrij snel een succes dus ben ik een paar maanden later de lifestyleblog huistuinenkeukenliefde.nl gestart met een focus op lifestyle, beauty, food en interieur. Recent ben ik begonnen met shopliefde.nl waar ik tot op heden alleen persberichten plaats.

Hoe lang blog je al?

Ik ben begonnen met Mamaliefde als hobby op een gratis wordpress.com pagina begin 2014, dat beviel me erg goed en ik wilde daar meer uit halen dus kreeg ik voor moederdag 2014 een eigen url met host. Dat is dus nu al ruim 8 jaar.

Heb je het allemaal zelf moeten ondervinden of heb je hulp gehad?

Ik ben wat ze noemen een ‘auto-didact’, ik heb geen training gevolgd of hulp gehad en alles zelf uitgevogeld. Ik vind het heerlijk om te schrijven, maar duik ook graag in de statistieken en heb online veel opgezocht over hoe of wat. Daar gaat zelfs nog wel meer tijd in zitten dan het ‘bloggen’ zelf.

Hoeveel unieke bezoekers heeft je blog per maand?

Mamaliefde zat al een aantal jaar stabiel tussen de 500 en 700 duizend unieke bezoekers per maand (afhankelijk van de maand). Ik had het gevoel al een paar jaar tegen een soort plafond te zitten en dat niet te kunnen doorbreken. Dit jaar is dat teruggezakt naar 350 – 400 duizend aangezien ik bijna de helft van de content heb overgezet naar de twee andere sites. Echter lijkt het nu in de feestmaanden, na een dipje in de zomermaanden (logisch zonder reiscontent) weer richting het oude niveau te gaan.

Op Reis-liefde.nl zit ik tussen de 75 en 150 duizend unieke bezoekers per maand en huistuinenkeukenliefde bijna op de 50 duizend. Shopliefde bestaat nog geen maand en heeft niet het voordeel dat er content is overgeplaatst en geen social media en zit nu op 10 bezoekers per dag 😉

Hoe lang duurde het voordat je je eerste betaalde opdracht kreeg?

Dat was in oktober 2014, dus toen was de site al een half jaar online. Dat was een opdracht waar ik wel 30 euro voor kreeg. Het feit dat ik überhaupt betaald kreeg, vond ik al heel bijzonder. 

Destijds was het echt nog heel uitzonderlijk als je betaald kreeg voor een opdracht en waren zelfs barter deals al een hele ‘prestatie’. Om je aan te mogen melden bij pr-bureaus moest je eerst een minimum van 10.000 unieke bezoekers per maand hebben om ‘interessant’ te zijn. Dat was dan ook mijn doel voor het eerste jaar. Ik weet nog goed dat ik iemand die al wat langer actief was vroeg of zij dacht dat ik dat zou halen, en ze daar haar twijfels over had. Ik werd daardoor alleen maar meer vastberaden.

Tegenwoordig ligt dat wel anders; je kan jezelf aanmelden bij netwerken om zo opdrachten te scoren en bezoekers doen er minder toe. Reis-liefde en Huistuinenkeukenliefde waren nog geen maand online toen ik de eerste opdrachten ontving.

Is je blog je enige inkomstenbron?

Ja, naast het bloggen doe ik verder niets meer. In 2017 heb ik moeten kiezen tussen het werk dat ik daarvoor deed of de blog. Ik kreeg steeds meer uitnodigingen voor events en persreizen en vond dat veel leuker dan het werk. Dus had ik mezelf voorgenomen dat zodra ik 500 euro per maand zou verdienen ik me zou inschrijven bij de KVK en ik minder kon gaan werken totdat ik me volledig op de blog kon richten. 

Het levert ook wel grappige situaties op; zo vinden mensen het nog steeds bijzonder als je zegt dat je fulltime blogger bent en vragen ze zich af of je er ook echt geld mee kan verdienen. Als je dan aangeeft dat je meer verdient dan je partner, kijken met name mannen erg raar op aangezien ze dat niet verwachten 😉

Hoeveel geld verdien je met je blog gemiddeld per maand?

Dat wisselt per maand; november is vanwege Black Friday en de komende feestdagen vaak een uitschieter waarbij de inkomsten verdubbelen met een uitloop naar december. Daarentegen ligt het in de zomermaanden iets lager. Gemiddeld zal ik tussen de 5 en 7 duizend euro per maand binnenhalen qua inkomsten. 

Dat is echter niet wat ik ook echt ‘verdien’ aangezien daar nog wel uitgaven vanaf getrokken moeten worden zoals de gastschrijvers, website onderhoud, hosting, boekhouder, plugins en programma’s die ik gebruik, abonnement voor stockfoto’s, social media beheer en natuurlijk ook de belastingen.

Omdat ik ‘afhankelijk’ ben van de inkomsten uit de blog heb ik me er op gefocust dat er een relatief stabiel inkomen is vanuit affiliate en display advertising (banners). De opdrachten kunnen tenslotte heel sterk variëren per maand. Zolang de bezoekersaantallen stabiel blijven, zijn die inkomsten in theorie ook vrij stabiel.

Dit had zo zijn voordelen tijdens de corona periode. Aangezien ik in een risicogroep val was ik toch wel bang om in het ziekenhuis terecht te komen. Vooral ook omdat ik sinds een aantal jaar de hoofdverdiener ben in huis. Dan is het erg fijn dat er een stabiel inkomen is en daarom heb ik er voor gezorgd dat andere processen door konden gaan. Ook als ik zelf uit de running zou zijn. 

Nu vind ik het wel een fijn idee voor als je op vakantie gaat of als je even wat minder tijd hebt om te werken. Om die reden heb ik ook gemiddeld voor drie maanden aan content klaar staan zodat ik me daar geen zorgen over hoef te maken. Ik merk dat het voor mij erg prettig is om ‘projectmatig’ te werken, dus dan een maand focus op content creatie, dan een maand seo optimalisatie, etc.

Hoe zijn je verdiensten onderverdeeld?

Ook dat wisselt de afgelopen jaren enorm. Ik was jarenlang vrij stabiel qua inkomsten via affiliate (meer dan 50 % van de inkomsten) via bol.com, alleen dat bedrag was al meer dan wat ik in loondienst verdiende per maand. Ook dat was erg fijn tijdens corona, toen bijna alles stil viel en alles online ging. De inkomsten via affiliate namen toen enorm toe en compenseerde de terugval in andere inkomstenbronnen. Ook de affiliate inkomsten via linkpizza, tradetracker, daisycon en tradedoubler waren toegenomen.

Echter merk je wel duidelijk dat na de corona-periode de affiliate inkomsten afnemen. Helemaal sinds de oorlog in Oekraïne is het nog maar een derde van wat ik voor corona verdiende met affiliate. 

Nu ligt dat op ongeveer 20% affiliate, 30% display advertising en 50% opdrachten. Ik merk daarin ook duidelijk het effect van het hebben van meerdere sites. Zo zijn de inkomsten vanuit display advertising toegenomen; sterker nog met Reis-liefde verdien ik per maand evenveel als Mamaliefde, terwijl die site veel minder bezoekers heeft, dus daar ga ik binnenkort overstappen qua displaynetwerk in de hoop dat dat ook verder toeneemt. Zij hanteren een minimaal bezoekers drempel van 50 duizend. Dus ik hoop dat deze maand ook te halen zodat ik die site kan aanmelden.

Maar de grootste toename komt doordat er meer betaalde verzoeken binnen komen via netwerken zoals hulc of per mail. Zelf hoef ik niet actief op zoek te gaan naar opdrachten. Het helpt daarbij dat ik nu een divers aanbod heb, niet alleen qua niches maar ook een ‘premium’ site met hele hoge waarden en dus hoge tarieven en een goedkopere ‘budget variant’ die nu ook relatief goed scoort qua waardes waardoor hij interessant wordt en veel opdrachten binnenhaalt. Wel merk ik hier dat ook oktober en november vaak populaire maanden zijn en de inkomsten hoger liggen dan andere maanden. 

Ook goed om te weten; met een site met meer bezoekers en hogere waarde kan misschien hogere tarieven vragen, maar hoeft zeker niet meer opdrachten en dus meer geld op te leveren. Staar je dus niet blind op het bezoekersaantallen (al is dat voor affiliate en banners wel fijn) en een DA van rond de 25/30 is ook al netjes.

Wat vind je het leukste en het lastigste van het hebben van een blog?

Het leukste vind ik de vrijheid; ik kan zelf bedenken wat ik doe en wanneer. Heb ik een dag nergens zin in, dan is er niemand die er wat van zegt als ik alleen maar Netflix kijk. Dat heb ik echter niet vaak, want bloggen is nog steeds niet alleen werk maar ook een ‘hobby’. Het is maar goed dat ik niet bij hou hoeveel uur ik in totaal maak 

Het grootste voordeel vind ik echter dat ik thuis ben voor de kinderen. Als er iets is kan ik ze altijd ophalen en ze kunnen altijd met vriendjes thuis spelen, of ik kan helpen op school als dat nodig is. Daarnaast heeft het zo zijn voordelen als je leuke uitnodigingen krijgt, vaak is er dan wel een klasgenootje dat mee wil. De kinderen vinden het ook leuk als ze af en toe verrast worden met iets leuks. Al ben ik er dan wel duidelijk in dat dat ‘werk’ is. 

Het lastigste vind ik het stukje zakelijk ondernemerschap en om harde keuzes te maken, zo vond ik het erg moeilijk om het contract op te zeggen voor display advertising terwijl ik ergens anders meer potentie zie. Ook het noemen van bedragen vind ik erg lastig; ik krijg het gevoel dat ik daarin toch al snel mezelf onderschat dus vind het fijn dat ik dat stukje kan uitbesteden. Een derde kan toch makkelijker hogere bedragen vragen en zelfs met commissie blijft er dan voor mij meer over 😉  En boekhouding en administratie is ook zeker niet mijn ding, dus ik ben heel blij met een boekhouder.

Wat zou je willen adviseren aan startende bloggers met ambitie?

Als je echt wil, hou dan vol en zet door! Ik vergelijk bloggen wel eens met een stoomtrein. Het duurt even voordat het op gang is gekomen, maar als dat eenmaal het geval is, dendert de trein door. Je kan dan ook makkelijker bepaalde taken uitbesteden, zodat je zelf kan blijven doen wat je leuk vind. Blijf jezelf ook doelen stellen en jezelf uitdagen en hak het op in kleine stapjes; zoals mijn eerste doel om die 10k te halen. Door iedere keer ergens anders de focus op te leggen zal je site in het algemeen groeien.

Daarnaast is de les van dit jaar dat het kan helpen om een divers aanbod te hebben met meerdere sites. Het is dan wel fijn als de rest stabiel is zodat je daar even een paar maanden tijd en energie in kan steken en het daarna weer kan verdelen. Zorg ook dat je niet afhankelijk bent van alleen opdrachten, of affiliate, zoals je leest kan dat in de praktijk enorm fluctueren.

En om af te sluiten; trek vooral je eigen plan. Luister naar wat anderen te zeggen hebben, iedereen kan altijd wat leren van een ander, maar maak je eigen keuzes. Er wordt zoveel geroepen en iedereen denkt te weten hoe of wat; maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en doe wat voor jou goed voelt. En geniet daarvan, anders hou je het niet vol op de lange termijn.

 

Wauw Linda, bedankt voor je openhartigheid en je inspirerende verhaal! Wil je Linda’s sites bezoeken, klik dan op mamaliefde.nl, reis-liefde.nl, huistuinenkeukenliefde.nl en shopliefde.nl

Wil jij graag (meer) geld verdienen met je blog, check dan eens deze online training!

Online training: geld verdienen met je blog

Lees ook dit over geld verdienen met je blog

geld verdienen met je blog

Kan je geld verdienen met je blog?

interview Blogklets over geld verdienen met je blog met Claire's Mission

Zo verdient Claire geld met haar blog

geld verdienen met je blog / bloggen

Ook jij kan geld verdienen met je blog