In de rubriek Blogklets laat ik professionele bloggers aan het woord die hun geld verdienen met hun blog. Ze vertellen ons hoeveel ze met bloggen verdienen en waarmee dan precies. Nog nooit waren bloggers zo open over hun inkomsten. In deze blogklets komt Merel van Berkel van blog deMamagids.nl aan het woord. Ze blogt net zo lang als ik en zijn elkaar al vaak tegengekomen op events. Het is een prachtig mens, dus ik was heel blij toen ze zich aanmeldde voor deze rubriek.

Lees hieronder het interview dat ik met Merel had over haar blog(s) en hoe zij daar haar inkomen mee verdient.

Waar gaat jouw blog over?

De naam verklapt het al ? Ik schrijf voor moeders, maar dan wel in de breedste zin van het woord. Met De Mamagids wil ik graag de onzekerheid wegnemen die vaak speelt als je net een kindje krijgt. Je staat ineens volledig in dienst van een ander mensje. Dat is prachtig, maar ook intens. Door eerlijk te zijn en taboes te doorbreken, hoop ik andere vrouwen te laten zien dat je niet te streng voor jezelf moet zijn.

Daarnaast schrijf ik over stilgeboorte en rouw (https://www.demamagids.nl/mama/stilgeboorte/), doordat ons dochtertje Nova overleed in 2020. Ik kon destijds heel weinig informatie terugvinden op internet, terwijl me dat zo had kunnen helpen. Om die reden heb ik me kwetsbaarder dan ooit opgesteld en dagboeken geschreven over het verlies. Daar kwamen zulke mooie en persoonlijke reacties op. Inmiddels staat er best veel online, waardoor je dit ook bijna zou kunnen zien als een aparte niche binnen de site.

Hoe lang blog je al?

Sinds 2015. Eerst op een gratis WordPress site, daarna Lotus Writings en sinds 2020 De Mamagids.

Is je blog je enige inkomstenbron?

Ja, in elk geval mijn voornaamste inkomstenbron. Soms schrijf ik voor andere websites (betaald) of doe ik wat copywrite werkzaamheden. Maar het grootste deel van mijn inkomsten komt uit mijn blog.

Hoeveel geld verdien je met je blog gemiddeld per maand?

Lastige vraag, het wisselt enorm. Ik heb weleens € 4.000 in een maand verdiend, maar soms ook net € 750,00. Gemiddeld zit ik denk ik op een prima maandsalaris met € 1.500-2.000. Affiliate inkomsten zijn er niet echt, omdat ik daar te weinig mee doe momenteel. Ik vind het in verhouding vaak net te veel werk ook, en gezien mijn overige inkomsten is het niet echt nodig.

Hoe lang duurde het voordat je je eerste betaalde opdracht kreeg?

Ik geloof wel een jaar? Het was bijzonder onderbetaald overigens, vier artikelen voor € 30,00 geloof ik. Maar het voelde als zo’n bijzonder moment: mensen wilden mij betalen voor een geschreven artikel! Ik trok die dag nog net de champagne niet open, maar het scheelde weinig haha.

Hoe zijn je verdiensten onderverdeeld?

Ik denk dat mijn inkomsten voor ongeveer 95% bestaan uit advertorials en sponsored content. Heel soms verkoop ik een banner en de rest komt voort uit het beetje affiliate marketing (Bol) wat er wel op staat.

Zijn je inkomsten redelijk stabiel elke maand of fluctueert dat enorm?

Op zich redelijk stabiel, maar alsnog zitten er duidelijk betere en slechtere maanden tussen. Ik vind dat soms weleens lastig hoor, want ik hou enorm van stabiliteit. Maar vooralsnog zie ik het nog niet zitten om terug naar kantoor te gaan; dan zou ik veel meer van huis weg zijn en niet zoveel meekrijgen van de kinderen als nu. Dat laatste vind ik enorm belangrijk en, zolang er geen noodzaak is, daar kan geen vast salaris tegenop.

Heb je het allemaal zelf moeten ondervinden of heb je hulp gehad?

Ik heb vooral aangerommeld in het begin. Soms kreeg ik uitleg van ervaren bloggers, maar veel heb ik ook ontdekt door van alles te lezen online en tijdens een fijne cursus van Yoast. Daar haalde ik enorm veel uit waar ik vandaag de dag nog steeds profijt van heb. Ook de Blogger by Nature dagen vond ik een aanwinst. Verder heb ik weleens van die blogbundels gekocht, maar dat vind ik bij nader inzien zonde. Vaak geven deze auteurs weinig nieuwe kennis weg; daar moet je dan weer een nieuwe cursus voor kopen. Ik denk dat daar echt nog een grote kans ligt.

(Redactie: Ehhh.. Merel, dan heb je niet mijn Boost je Blog & Business Bundel aangeschaft 😉 . Want in die bundel vind je 30 speciaal voor de bundel geschreven of betaalde e-papers en online trainingen van meer dan 20 vakspecialisten)

Wat vind je het leukste en het lastigste van het hebben van een blog?

Het leukste vind ik toch de vrijheid die het me thuis biedt: ik daag mezelf uit op intellectueel vlak, heb een eigen bedrijf en kan er alsnog zijn voor de kinderen. Bovendien vind ik het heerlijk om te schrijven. Het gros van de tijd ben ik enorm dankbaar voor het mogen doen wat ik leuk vind en sta daar bewust bij stil. De kersen op de taart? Dat zijn persreisjes, naar plekken als Europa-Park, Almere en Giethoorn, het mogen testen van producten voor een review en de lieve mensen die ik via mijn blog heb leren kennen.

Minder fijn? Dat de blogwereld soms weleens naar kan zijn: bloggers die elkaar niks gunnen of vinden dat zij meer recht hadden op een bepaalde samenwerking. En, wat je de laatste tijd geregeld ziet, dat de waarde van websites kunstmatig omhoog gekrikt wordt. Ik geloof dat eerlijkheid het langst duurt, maar het voelt soms weleens zuur dat ik me het schompes werk en een ander de snelweg neemt.

Wat zou je willen adviseren aan startende bloggers met ambitie?

Laat schrijven je passie zijn. Als verdienen je winstoogmerk is, houd je het vaak niet vol volgens mij. Echte lezers blijven hangen op kwaliteit en niet op kwantiteit. Dus zorg voor een stabiele basis, schrijf tot in detail op hoe de mensen in je doelgroep eruit zien en ga gericht voor hen schrijven. Verdiep je in diverse social media en kies 1-2 kanalen uit waarop je je blogs deelt.

Start verder op een gratis website om te zien hoe het bevalt en als je, na zes maanden bijvoorbeeld, enthousiast blijft, stap dan over op een betaald domein. Durf te investeren, jezelf onder te dompelen in de wereld van SEO en geniet!

Wauw Merel, dat is een heel goed advies! Bedankt voor je openhartigheid en dit interview. Wil je Merel volgen, check dan haar blog en volg haar op Instagram bijvoorbeeld.

Ook meedoen aan deze rubriek? Mail naar esmee@bloggerbynature.nl

Wil jij graag (meer) geld verdienen met je blog, check dan eens deze online training!

Online training: geld verdienen met je blog

Lees ook dit over geld verdienen met je blog

blogger Linda van Aken over geld verdienen met je blog interview

Blogklets: Linda van mamaliefde.nl

interview Blogklets over geld verdienen met je blog met Claire's Mission

Zo verdient Claire geld met haar blog

geld verdienen met je blog / bloggen

Ook jij kan geld verdienen met je blog