Van je hobby blog je werk maken

Veel bloggers beginnen een blog om vrienden en familie te laten delen in hun leven. Er staat een belangrijke gebeurtenis op stapel als een huwelijk, geboorte, reis of wat dan ook en men start een blog. Gaandeweg groeit het blog en wordt de hobby een steeds serieuzere hobby, de eerste barters en later betaalde samenwerkingen kondigen zich aan en de serieuze hobby verandert in werk. Soms naast een baan, soms als enige bron van (eigen) inkomsten.

van je hobby blog je werk maken

Als je van je hobby blog je werk wilt gaan maken

Andere bloggers, zoals wijzelf, beginnen een blog omdat ze graag doen waar ze goed in zijn met de intentie om er hun werk van te maken.

Beide soorten bloggers hebben een omslagpunt waarbij de hobby werk wordt of waarbij werk serieus werk wordt. Bij de een komt dit moment iets sneller dan bij de ander. Wel werk wat overigens heel leuk is. Want laten we wel zijn… professioneel blogger en eigen ondernemer zijn, je eigen inkomen verdienen, de vrijheid hebben om te schrijven en werken wanneer jij dat wilt, is toch gewoon het leukste wat er is?

Lees ook: geld verdienen met bloggen

Samenwerkingen als je van hobby blog naar werk gaat

Je eerste barter, kan je ‘m nog herinneren? Wat was je blij en trots. Of de eerste betaalde samenwerking. Die eerste 30 euro deed je inwendig of zelfs hardop juichen. Wat een prachtige momenten! Maar gaandeweg spreek je andere bloggers op events en leer je dat je blog meer waard is dan die paar tientjes. Ook wanneer je volgers op social media nog niet heel hoog zijn en je “nog maar” een paar duizend bezoekers per maand hebt.

Leren van andere bloggers is heel belangrijk. Zo kom je namelijk achter de namen van opdracht gevende partijen als pr-bureaus, merken, influencer marketing bureaus en marktplaatsen voor opdrachtgevers en bloggers. Dus verzamel collega’s om je heen, die je qua persoonlijkheid liggen en deel je kennis. Het bloggersbestaan is tenslotte ook een heel eenzaam beroep zo alleen achter je laptop.

Wanneer je namelijk besloten hebt om van je hobby blog je werk te maken, dan ga je anders met je blog om.

Wat doe je om je hobby blog te laten groeien

Heb je besloten om van bloggen je werk te maken? Dan ga je anders met je blog om dan daarvoor. Je gaat consequenter blogs online zetten. Als het even kan dagelijks en soms zelfs meerdere malen per dag. Je verdiept je in SEO, want wil je groeien met je blog, dan moet je SEO kennis opdoen. Je wilt tenslotte dat je blogs goed gerankt worden door Google. Dat je gevonden wordt. Het is en blijft dé manier om een constante stroom van bezoekers op je blog te krijgen. Maar uiteraard is er naast SEO nog veel meer.

Je gaat naar events om te netwerken en volgt trainingen, workshops en gaat naar kennisevents om je kennis te verbreden en te verdiepen. Je zorgt ervoor dat je blog er gelikt uitziet, goed draait, bij een betrouwbare host is ondergebracht en snel is. Als fotografie belangrijk is voor je blog, zorg dan voor een goede camera.

En je gaat serieus aan de gang met social media. Vooral Facebook en Pinterest hebben uiteindelijk geen geheimen meer voor jou. Je investeert dus in het vergaren van kennis. Daarmee investeer je in jezelf en je ontwikkeling als blogger. En niemand wordt groot zonder vallen en opstaan. Dat geldt waarschijnlijk ook voor jou. En dat geeft helemaal niets. Al doende leert men.

Gaan we je zien 6 april in Soest? Dan houden we ons derde Blogger by Nature kennisevent. Een hele dag met trainingen van bevlogen bloggers en trainers zodat je na die dag met een berg nieuwe kennis en energie je blog laat groeien. Ook wij hebben op deze manier van ons hobby blog ons werk gemaakt.